Skal du flytte hjemmefra? Det skal du være opmærksom på
Det er nu du skal stå på egne ben og klare dig selv i langt højere grad. Det gør, at du skal holde styr på mange ting, men én central ting at have styr på, når du flytter hjemmefra, det er din økonomi. Sørg altid for at have overblikket over dine penge og hav gerne en plan for, hvordan du får dem til at række hele måneden, hver måned. Det er måske lettere sagt end gjort. Særligt når det også koster penge at flytte hjemmefra. Måske skal du blot indrette et værelse, eller måske skal du indrette en hel lejlighed. Derudover er der selve depositummet og mange andre ting, som hiver penge ud af din pung, når du flytter hjemmefra. Her kan du med fordel undersøge dine muligheder for et indskudslån.
Gode råd til din økonomi, når du skal flytte hjemmefra
Når du som ung står overfor at skulle flytte hjemmefra for første gang, kan det være svært at danne sig et overblik økonomien bag. Derfor vil du her få nogle gode råd til, hvordan du får styr på din økonomi, inden du tager skridtet og flytter hjemmefra. Nedenfor ser du tre gode råd, som du kan bruge, når du står og skal flytte hjemmefra for første gang.
Råd 1: Få styr på dine udgifter.
Råd 2:Lav et budget og skab struktur over din økonomi.
Råd 3:Opret en budgetkonto i banken og tilmeld dine regninger til Betalingsservice.
Det er altid en rigtig god ide at starte med, at danne sig et overblik over de udgifter du har. Få styr på, hvad der er dine faste udgifter og hvilke af dine udgifter der varierer fra måned til måned. Dine faste udgifter er eksempelvis husleje, el, vand, varme, forsikringer, telefonabonnementer og så videre. De variable udgifter udgør oftest dagligvareindkøb, tøj, gaver, ferier, restaurantbesøg og så videre.
Når du har dannet dig et overblik over dine udgifter, kan du langt nemmere lave et budget, som kan hjælpe dig med at holde styr på din økonomi. Husk at afsætte penge til uforudsete udgifter, så du har plads i budgettet til at betale udgifter, som du ikke havde forudset.
For at holde overblik over din økonomi, og sikre at du betaler dine regninger til tiden, er det en god ide at oprette en budgetkonto i banken, hvor du kan tilmelde dine regninger til Betalingsservice. På den måde sikrer du, at du har penge til de regninger, der kommer løbende, og du skal ikke tænke på manuelt at betale en regning, eftersom at pengene automatisk bliver trukket på din konto.
Hvad koster det at flytte hjemmefra?
Det koster penge at flytte hjemmefra. Hvad det koster at flytte hjemmefra varierer fra person til person, og det er derfor svært at give et helt nøjagtigt beløb for, hvad det kommer til at koste dig.
Pludselig skal du betale faste udgifter, du skal have penge til mad, indkøb og til at leve livet. Sørg for at være nysgerrig over for dine forældre eller andre du kender, der lige er flyttet hjemmefra. Lyt til deres erfaringer så du på den måde er bevidst om, hvad du nogenlunde skal have styr på, før du flytter hjemmefra.
Selvom det er forskelligt fra person til person, hvad det koster at flytte hjemmefra, så er der alligevel nogle ting, som går igen, og som du gør klogt i at overveje beløbet på. Det er ting som:
- Eventuelt depositum og forudbetalt husleje
- Pris og forbrug af el, vand, varme, internet
- Eventuelle forsikringer
- Flytteomkostninger
- Møbler
Et depositum varierer i pris, men er du på udkig efter en lejlighed ryger der hurtigt 20.000 kroner i etableringen. Dernæst er en estimeret gennemsnitspris for faste udgifter omkring 1.000 kroner for enlige. Møbler og andet udstyr afhænger af, hvor meget du har i forvejen. Vær her opmærksom på, at det hurtigt kan blive en dyr tur til Ikea, hvis du mangler alt køkkenudstyr, håndklæder, lamper og så videre. Her kan du overveje at købe brugt eller indrette din bolig eller værelse hen ad vejen i stedet for at bruge et stort beløb med det samme.
Derudover er det anbefalede rådighedsbeløb for enlige mellem 5.000 – 6.000 kroner, så der både er til fornøjelser og til en opsparing til uforudsete udgifter.
Læg et fornuftigt budget
Som nævnt tidligere, vil det være en fordel for dig, der skal til at flytte hjemmefra, at lægge et budget. Et budget kan hjælpe dig med at holde styr på din økonomi.
Når du lægger et budget, skal du først og fremmest have din indkomst og indtægter klargjort. Dernæst skal du lave en liste over dine faste og variable udgifter. Når du så skal vurdere, hvad du eksempelvis vil bruge af penge på mad, møbler og så videre, er det vigtigt, at du er realistisk. Mangler du en sofa, bør der være plads i økonomien til den, men pas på at du ikke sætter et stramt budget, som du i sidste ende ikke kan overholde.
Det er samtidig helt normalt, at have brug for at lån penge i forbindelse med at flytte hjemmefra. Vælger du at optage et lån, skal du også inkludere dette i dit budget.
Vi har tidligere skrevet en artikel om det at lægge et budget, som du med fordel kan læse her.
Lav en udførlig huskeliste og liste over ting, du skal købe
Når du lægger dit budget, kan det være svært lige at finde hoved og hale i alt det, du skal købe, idet du flytter hjemmefra. Det er fint, at der i budgettet er en post, der hedder ‘møbler, men inden du afsætter penge til posten, bør du lave en liste over det, du har brug for, når du flytter hjemmefra.
Det kan derfor være smart at lave en ‘flytte hjemmefra liste’. Denne liste bør fungere som en rettesnor, så du får klarlagt alt det, du mangler i din bolig. Selvfølgelig kan der være ting, du overser, og som du først kommer i tanke om, når du er flyttet hjemmefra. Dog bør større omkostninger såsom møbler være planlagt og budgetteret fra start.
Det er dyrt at flytte hjemmefra
I dag, har mange danske unge mennesker svært ved at finde en bolig. Boligmarkedet er dyrt, især i Hovedstadsområdet, hvor boligerne ryger som varmt brød for tiden. Når du køber en lejlighed, skal du oftest lægge en udbetaling, som mange unge endnu ikke har nået at spare op til. For mange unge kan det derfor være en stor udfordring at få en fod indenfor på boligmarkedet.
Det seneste år er boligpriserne i Danmark steget med fem procent, og det betyder, at priserne bliver højere. Udover at det er rigtigt dyrt at finansiere en lejlighed, så kan det også være en udfordring at få lov at låne penge i banken. Når man er ung, er ens indkomst som regel ikke så høj, og det betyder, at det kan være svært at låne penge.
Selvom det kan virke uretfærdigt, at det er svært at låne penge som ung, så er reglerne faktisk lavet for at beskytte de unges økonomi. Hvis renten stiger, bliver det dyrere at have lånt penge, og det vil betyde, at du kan risikere at sidde strammere, end du hidtil har gjort.
Det er især de større studiebyer som København, Odense og Århus, som de unge flytter til. Det er også disse byer, hvor lejlighederne er steget meget de sidste par år, og derfor er der intet at sige til, at det for mange unge er svært at finde et sted at bo, som er til at betale.
Finansiering og lån til at flytte hjemmefra
Som du måske har fundet ud af nu, kan det være en dyr fornøjelse af flytte hjemmefra. Det er ikke gratis, og de fleste benytter sig af mulighed for at optage et lån i forbindelse med at flytte hjemmefra. Det er nemlig de færreste unge, der har mulighed for at have en opsparing klar til møbler, interiør eller en høj udbetaling. I stedet kan du få et forbrugslån, som er et lån uden sikkerhed. Det vil sige, at du kan bruge pengene på netop det, du mangler, når du flytter hjemmefra.
Har du brug for et lån til at flytte hjemmefra, kan du med fordel benytte Lendo til at få det bedste og billigste lån på markedet. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal strukturere din låneansøgning, kan du med fordel prøve at udfylde vores låneberegner. Her er det muligt for dig at danne et overblik over, hvad det cirka vil koste dig at få et lån til at flytte hjemmefra.
Du bliver bedt om at indtaste en række forskellige informationer om dig selv og din privatøkonomi. Disse oplysninger bliver brugt, når bankerne skal lave en kreditvurdering af din økonomi. På den måde kan de vurdere, hvilken rente og hvilke vilkår de kan tilbyde dig. Det er individuelt, hvilke tilbud man får, da tilbuddene tager udgangspunkt i kreditvurderingen, som baseres ud fra en lang række forskellige faktorer om din økonomi.
Som tidligere nævnt, kan der gå op til 24 timer, før alle bankerne er vendt tilbage med et lånetilbud på din låneansøgning. Dog hænder det oftest, at der kommer svar indenfor et par få timer. Vi anbefaler, at du venter til alle bankerne har færdigbehandlet din låneansøgning, før du vælger et lånetilbud. På den måde kan du sammenligne lånetilbuddene og vælge det tilbud, som passer bedst til dig og din økonomi.
Det er gratis og uforpligtende at lave en låneansøgning gennem vores sammenligningstjeneste. Hvis du ikke ønsker at gøre brug af tilbuddene, så udløber de automatisk efter 30 dage, og det har ikke kostet dig noget. Det er nemlig helt gratis og uforpligtende at ansøge om at låne penge hos os.
At flytte hjemmefra kan være dyrt
Hos Lendo kan du indsende én låneansøgning og sammenligne lånetilbud på tværs af forskellige banker. Når du har udfyldt en låneansøgning på vores hjemmeside, sender vi den videre til vores bankpartnere. Indenfor 24 timer vender bankerne tilbage med deres lånetilbud til dig, og derefter kan du vælge at gå videre med et af dem, såfremt de lever op til dine forventninger.
De banker vi samarbejder med, tilbyder både privatlån, billån og samlelån. Ligegyldigt hvilken lånetype du ønsker at søge om, er det gratis og uforpligtende at benytte vores tjeneste. Når du sammenligner lån på tværs af forskellige banker og udbydere, er du med til at øge konkurrence mellem dem. Jo flere der sammenligner lånetilbud, desto mere magt vil de danske låntagere få. Derudover kan du ved at sammenligne lån, vælge det tilbud, som passer bedst til dig og din økonomi.