Kampen om ligestilling mellem køn handler om at bryde tabuer
Tabuet omkring privatøkonomi skal brydes, og det bliver brudt gennem dialog mellem kvinderne, hvis man spørger eksperter. For at gøre problemstillingen mere konkret, har vi fundet et par eksempler på, hvordan uligheden tager sig ud. Det er nemlig den slags fakta, vi bør tale om og som muligvis kan gøre det nemmere at forstå, hvorfor det er vigtigt, at vi bliver ved med at finde på konkrete indsatser, som skaber mere lighed, uanset hvor svært det er.
Tidligere skrev vi om, at en undersøgelse viser, at det er dyrere for kvinder at låne penge. HK sætter igen i år fokus på “Kvindernes sidste arbejdsdag”, som handler om, at kvinder kan stoppe med at arbejde den 16. november, fordi mænd i gennemsnit får 15% mere i løn end deres kvindelige kolleger. Det svarer til 1,5 månedsløn og betyder, at kvinder kan holde fri resten af året. Når pensionsalderen rammer, vil pensionsopsparingen være 43% mindre for kvinder end for mænd (Kilde: Undersøgelse fra Kvinfo). Det er fakta, som løbende bliver formidlet, men spørgsmålet er, om der bliver handlet nok på at få problemet løst.
Pernille Wahlgren, forfatter til bogen ‘Invester i livet’, vil have kvinder til at bryde tabuet ved at de blandt andet taler med hinanden om, hvad de får i løn. Hun oplever i sit arbejde med økonomisk rådgivning til kvinder, at de oplever det som grådigt, hvis de skal sidde og tale om deres indkomst.
Grundlæggerne af Female Invest, Camilla Falkenberg, Anna Hartvigsen og Emma Bitz, er enige med Pernille og tilføjer, at der er en ærgerlig tendens til at sammenligne vores løn med, hvor meget vi er værd (Kilde: Alt.dk).
Kvinderne skal i tale
Den seneste omtale af emnet læner sig meget op ad, at kvinder selv er nødt til at træde mere i karakter på nogle områder, hvis de vil opnå økonomisk ligestilling. En af forklaringerne er, at dialog kan skabe et større grundlag for at kunne skabe forandring. Jo mere vi åbner op, desto mere ved vi, og det skaber et stærkere grundlag for at ændre på tingenes tilstand.
I mange år er der sat fokus på, at der ikke er ligestilling mellem køn. Men at italesætte det overordnede problem lader ikke til at være tilstrækkeligt, og en årsag kan være, at privatøkonomi er så tabubelagt et emne.
Pernille Wahlgren oplever, at mange af de kvinder, hun taler med i sit arbejde, føler, at privatøkonomi ikke harmonerer med feminine værdier. Løsningen på det må være at gøre privatøkonomi mere harmonisk med feminine værdier. At gøre det mere attraktivt at lave investeringer og ringe til sin bank og bede om økonomisk rådgivning. At gøre det mere interessant at tale om sin løn over en brunch med veninderne.
Hvis der skal ændres på noget, der er så dybt forankret i et system, må man ty til konkrete handlinger. Det er ekstremt vigtigt, at vi begynder at tale om privatøkonomi, og kampen om ligestilling mellem køn kan lære os alle nogle meget vigtige ting. Privatøkonomi er et tabu, og derfor er vi nødt til at tale om det.
Du kan hente inspiration og rådgivning om blandt andet investering og lønsamtaler via disse seje initiativtagere: