Lendo > Blog > Bæredygtige tips der gør din pengepung glad

Bæredygtige tips der gør din pengepung glad

Mad

Sørg altid for at bruge al madrester

Ifølge matsvinnet.se, et svensk forum for reduceret madspild, smides der meget mad ud i de nordiske lande. Det anslås, at der i eksempelvis Sverige smides 225 millioner frugter ud om året, Norge 225 millioner skiver brød og Danmark 204 millioner knytnævestore portioner madrester om året. Det mest almindelige madspild er frugt, grøntsager, brød og madrester. Det er bogstaveligt talt penge, der bliver smidt væk. Et første skridt mod billigere madomkostninger er derfor at sørge for at få brugt alle rester og fryse mad, som ikke skal bruges her og nu.

Spis mere vegetarisk

Kød og fisk er dyrere end proteiner fra planteriget (bønner, linser, ærter), hvilket kan motivere dig til at erstatte visse måltider med disse vegetariske muligheder. Ifølge World Wide Fund for Nature er vegetariske proteinkilder en meget mere effektiv måde at brødføde befolkningen på, fordi der er behov for betydeligt mindre jord, og de producerer mindre drivhusgasemissioner end dyr. Det bevarer også biodiversiteten i områder, hvor værdifuld jord ofte ryddes for at dyrke soja, der går til dyrefoder.

Køb nedsatte fødevarer med kort holdbarhed

Madvarer holder som regel langt over bedst før-datoen. Bedst før-datoen handler ikke om, hvor længe en fødevare er sikker, men indtil hvilken dato fødevaren forventes at bevare sin kvalitet, det vil sige smag, farve, sprødhed, spændstighed og tyggemodstand. Det, der sker efter bedst-før-datoen, er, at kvaliteten til sidst forringes. Du kan ofte finde varer med et bedst før dato kort til en nedsat pris.

Spar mad

Køb wienerbrød, frokostmad og madvarer, der ellers ville være madspild i bagerier, restauranter og butikker til stærkt nedsatte priser gennem appen To good to go.

Dyrk din egen mad

At dyrke din egen mad er godt for både miljøet og din pengepung. Du undgår pesticider og lange transportveje. Krydderier, tomater og agurker, jordbær, kartofler og zucchini er populære blandt hobbyavlere. Mange biblioteker er begyndt med såkaldte frøbiblioteker. Det er en hylde i et almindeligt bibliotek, der simpelthen er blevet dedikeret til frøposer i stedet for. Reglerne kan se lidt forskellige ud fra kommune til kommune, men som regel er det baseret på samspil og solidaritet: Lån frøposer, dyrk indholdet, og returner frø fra den afgrøde, du har dyrket. Helt gratis. Ideen er lige så enkel, som den er genial.

 

Hjem, fritid og tøj

Sælg dine ubrugte gadgets

Der er flere platforme, hvor du kan sælge dine brugte gadgets og få en ekstra tilføjelse til kasseapparatet. Hos Den Blå Avis og Bilbasen kan du sælge alt fra børneudstyr til biler og hos Trendsales og Tise kan du både købe og sælge brugt tøj, specielt henvendt til unge. Dette er en glimrende måde at give et længere liv til ting, vi ikke længere har brug for, reducere det miljømæssige fodaftryk og fylde husholdningskassen op.

Køb brugt

Nogle gange kan du købe brugte varer billigt hos Den Blå Avis, Røde Kors, Frelsens Hær, Trendsales og Tise.

Lej tøj

Har du brug for tøj til en særlig lejlighed, men vil du ikke bruge penge på tøj, der sjældent bliver brugt? Nu kan du leje din garderobe uanset om du skal til fest eller på arbejde. Victor Vask udlejer fx arbejdstøj og hos H&M kan du leje et festoutfit. Prøv f.eks. ShareOne, Fjong.com eller Rentista.

Byt tøj

Hvis du er træt af dit tøj og gerne vil have noget nyt at have på, kan du bytte med andre. Via fx Byttemarked og TØJBYTTEHANDLEN.DK, får du mulighed for at bytte dit tøj til andet brugt tøj uden beregning.

Reparer i stedet for at købe nyt

En ødelagt lynlås eller en slidt sål kan med fordel repareres i stedet for at hele tøjet kasseres. Det samme gælder naturligvis for en ødelagt opvaskemaskine eller et beskadiget møbel. Ved at forsøge at reparere og ikke købe nyt, kan du ofte slippe billigere

Lej værktøj, hvis du har et midlertidigt behov

Skal du bruge en tæpperenser, risttrailer eller en borehammer? Så tjek for eksempel Hygglo ud, hvor du både kan leje og udleje dine gadgets for at få en ekstra skilling.

Lej sportsudstyr

Dyrker du kun en sport eller et par gange om året? Så kan det være mere økonomisk at leje i stedet for at købe nyt. Det er også godt for miljøet at have flere dele til det samme produkt end at købe nye ubrugte gadgets for at samle støv. Perfekt også til dig, der har børn, hvor udstyret risikerer at vokse ud af det efter kun en sæson.

 

Energi

Skru ned for indetemperaturen

Du sænker energiudgiften med 5 % for hver grad, du sænker temperaturen og bidrager til, at nødkraftværker, der bruger fyringsolie, ikke skal tages i brug.

Skift til energirigtige hvidevarer

1. marts 2021 blev der indført et nyt energimærke, der gør det nemmere for forbrugerne at sammenligne og finde de mest energieffektive produkter til deres hjem. Energimærkning på hårde hvidevarer og husholdningsprodukter er obligatorisk og fælles for EU-lande. Energimærket er til for at informere dig om hvert produkts energiforbrug, så du kan træffe mere energieffektive valg. Skal du skifte hvidevarer, kan det være klogt at vælge et produkt med så høj energiklasse som muligt. Det betyder, at de bruger mindre energi, og din elregning bliver lavere.

Forsegl boligen

En af husholdningernes absolut største energislugere er opvarmning om vinteren. Ved at tætne døre, vinduer og tage sikrer du, at varmen bliver i huset, og at varmepumpen ikke skal arbejde så meget.

Skift til et mere effektivt varmesystem

Direktevirkende el kan blive meget dyrt, når elpriserne stiger. Derfor kan det være en idé at skifte til vandbåren varme eller supplere med en varmepumpe. Hvert år kan danske boligejere søge tilskud fra varmepumpepuljen, som er til for at hjælpe flere med at skifte energikilde til en varmepumpe og derved reducere energiforbruget og omstille varmeforsyningen for helårsboliger i Danmark.

Installer solceller

Hvorfor betale for dyr strøm, når man selv kan producere noget og sælge det overskydende? 1. Danmark kan du trække 25 procent fra i skat af solcelleanlæggets investering – dette kan du gøre år efter år. Du får et stort personligt sakttefradrag de første år, du har solcelleanlægget. Tilbagebetalingstiden er typisk 7-10 år. (kilde: energihjem.dk)

Undersøg dine muligheder for at bruge en timeprisbaseret elkontrakt.

Kan du styre opvarmningen af huset og vandet, samt opladningen af elbilen om natten, kan du ofte spare mange tusinde svenske kroner. Ligeledes hvis du for eksempel vælger, hvornår på dagen du vasker, tørretumbler og kører opvaskemaskinen. En populær app er “Min strøm”, som viser elprisen og giver et godt grundlag for dig, der vil planlægge dit elforbrug ud fra, hvornår det er billigst.

Placer ikke møbler og gardiner foran elementer

Sofaer, senge, skriveborde, skænke osv. kan skjule et uskønt element, men også blokere for den varme, det udstråler, hvilket påvirker luftstrømmen negativt. Lav heller ikke din egen elementbeskyttelse fra draperet tekstil. Det reflekterer ikke varmen, fanger den bare.

Fyld opvaskemaskinen i stedet for at vaske i hånden

Vidste du, at du bruger op til fire gange mere vand, når du vasker i hånden, end når du kører et almindeligt opvaskeprogram. Opvaskemaskinen opvarmer også vandet mere effektivt, hvilket giver mindre varmetab, end når vandet opvarmes i vandvarmeren og derefter transporteres til hanen.

Vask smartere

Inden du vasker et tøj, kan du tænke over, om det faktisk er nok at lufte. Hvis tøjet er snavset, kan du få for vane at fylde vaskemaskinen og dermed reducere antallet af vaske. Det meste bliver rent selv ved lavere temperaturer, hvilket sænker energiforbruget og prisen per vask, men husk at vaske ved højere temperaturer fra tid til anden for at undgå skimmelsvamp og legionella i vaskemaskinen. Brug kun forvask, når tøjet er rigtig snavset og overdoser ikke vaskemiddel. Det er bedre for naturen og din pengepung.

 

Bil

Delebil

Hvis du ikke har brug for en bil til daglig, er det en mulighed at deltage i en bilpool. En bilpool betyder, at et antal personer deler en eller flere biler. Fordelen er, at du først betaler for bilen, når du bruger den. I en bilpool får du adgang til nye, brændstoføkonomiske, sikre og velforsikrede biler. Bilpools er meget almindelige i storbyer. Fordelen for miljøet er, at bilerne ofte er miljøvenlige, mens det kan være meget billigere for dig i stedet for at eje en bil, som du skal købe, forsikre og betale for eventuel parkering. Der er bilpools ejet af firmaer som Sunfleet, men det er også muligt at indregistrere sin egen bil i en bilpool og få betaling for eksempel via Share Now eller Go More.

Samkørsel

Tager du samme vej som din nabo på arbejde eller går dine børn til de samme aktiviteter som deres venner på gaden, så er samkørsel måske ikke nyt for dig. Samkørsel resulterer i reduceret brændstofforbrug og mindre CO2-udledning pr. person samt mindre trængsel på vejene. Derudover kan du dele benzinudgiften, hvilket også kommer pengepungen til gode.

 

Diverse

Pantdåser og flasker

At reducere mængden af plast og aluminium i naturen er vigtigt arbejde for miljøet. Når du køber en flaske eller dåse, skal du også betale et depositum, og når du returnerer disse, får du dine penge tilbage. Nogle går et skridt videre og samler aktivt på dåser og flasker, fx under festivaler, og kan dermed få et tilskud til pengepungen samtidig med, at de holder naturen ren.

Schibsted