Forside > Alt om lån > Hjælp og gode råd til dit budget

Hjælp og gode råd til dit budget

Det kan være svært at lægge et ordentligt budget. Der er meget at tage højde for, og det er ikke altid lige nemt at vide, hvor mange penge man ønsker at bruge på diverse ting.

Vi hos Lendo vil gerne hjælpe dig godt på vej til at lave det perfekte budget. Vi guider dig gennem processen bag et godt budget.

Du kan hente vores budgetskabelon lige her:

Hent budgetskabelon

 

Hvad er et budget?

Et budget er en oversigt over dine indtægter og dine udgifter. Det er en måde, hvorpå du kan holde styr på din privatøkonomi. Når du ved hvad dine indtægter består af, og du samtidig ved, hvad dine faste udgifter består af, kan du med mere sikkerhed vide, hvilket beløb du har til variable udgifter såsom tøj, fornøjelser, uforudsete udgifter, mad og så videre.

Med et budget kan du samtidig sørge for at lægge penge til side til en opsparing. Netop det er meget vigtigt, hvis du gerne vil have penge til uforudsete udgifter, så du ikke havner i en situation, hvor du bliver nødt til at låne penge eller bliver nødt til at leve uden bil, vaskemaskine, telefon eller andet, indtil du har pengene.  

Et budget gør det altså lettere at sørge for at have penge til uventede situationer. Det kan give dig mere luft i økonomien og færre økonomiske overraskelser. Mens du lægger et budget, kommer du i dybden med, hvor og hvordan du bruger dine penge. Når du ved det, kan du planlægge dit forbrug, så du altid ved, at dit budget er i balance. Det vil sige, at der er balance mellem dine indtægter og udgifter, så du ikke havner i en situation, hvor du bruger flere penge, end du reelt set har.

 

Indtægter og udgifter i dit budget

For at lægge et budget skal du vide, hvad dine indtægter og udgifter er.

Dine indtægter består af alt din indkomst inklusiv løn, SU, dagpenge, anden offentlig støtte og så videre. For at undgå et misvisende budget kan du udelukkende kigge på dine indtægter efter skat. Du kan også indsætte dine indtægter før skat, og så i stedet selv trække skat fra i dit budget, hvis du gerne vil have det fulde overblik. Uanset hvad er det vigtigt, at det er dine indtægter efter skat, du udarbejder dit budget ud fra. Ellers vil det være et misvisende beløb, du reelt set har til rådighed til dine udgifter.  

Dine udgifter består af alle de omkostninger, du har. Det vil sige alt det, du bruger penge på. Der er to forskellige typer af udgift; faste udgifter og variable udgifter.

De faste udgifter er de udgifter, du betaler hver måned, kvartal eller årligt. Faste udgifter er eksempelvis:

  • Boligudgifter såsom husleje, el- og varme forbrug.
  • Afdrag på lån og leasing
  • Fagforening
  • A-kasse
  • Forsikringer
  • Abonnementer
  • Licens
  • Internet og TV-pakker

De variable udgifter er de udgifter, der ikke bliver betalt fast på et bestemt tidspunkt. Det er de penge, som du bruger løbende. Variable udgifter er eksempelvis:

  • Husholdnings- og madindkøb
  • Tøj
  • Ferie
  • Gaver
  • Restaurantbesøg og andre fornøjelser
  • Opsparing
  • Uforudsete utgifter

Det beløb, du har til variable udgifter bliver omtalt som dit rådighedsbeløb. Det vil sige det beløb, du har til rådighed, efter dine faste udgifter er trukket fra dine indtægter. Det er blandt andet det bankerne kigger på, når du skal låne penge. Det er en del af din kreditvurdering, som viser bankerne, om din privatøkonomi kan håndtere et lån.

 

Find et godt budgetskema

Hvis du har brug for hjælp til at lægge et godt budget, kan du finde vores budgetskabelon lige her: Lendos budgetskabelon. Et budgetskema er et regneark, du kan downloade, hvor de felter du skal udfylde allerede er defineret. Det vil sige, at der er en indbygget oversigt over de typiske indtægter, faste udgifter og variable udgifter alle har.  

Med et budgetskema behøver du ikke selv at finde ud af, hvordan dine udgifter skal kategoriseres. Derudover hjælper et budgetskema dig med at huske at få alle indtægterne og udgifterne med. Husk dog på at alles økonomi er forskellige, så vær opmærksom på at alle dine udgifter bliver inkluderet i budgettet.

Du kan hente vores budgetskabelon lige her: Lendos budgetskabelon

 

Forberedelse til at lægge et budget

Har du længe tænkt, at du gerne vil lægge et budget? Men det har været svært at komme igang? Et godt budget kan ikke lægges på 10 minutter. Det kræver tid, som du bliver nødt til at give dig selv, før du går i gang med at lægge et budget. Det gælder særligt, hvis det er første gang, du skal lægge dit budget.

Hvis du gerne vil gøre budgetlægningen så nem som muligt, bør du gøre dette klart:

  • Hav kun din computer, lommeregner, papir og en kuglepen på dit bord.
  • Sørg for at give dig selv god tid og undgå at have en bagkant.
  • Hav dit MitID klar.
  • Åbn et regneark og login på din netbank.

Man skal aldrig underminere en god forberedelse. Hvis du følger steppene ovenfor, vil du give dig selv de bedste forudsætninger for at lave et godt og velfungerende budget. Nu er du klar til at komme i gang med budgetlægningen.

 

Sådan lægger du et budget

Når du lægger et budget, handler det i bund og grund om, at du skal få et overblik over din privatøkonomi. Det vil sige et overblik over dine indtægter, faste udgifter og variable udgifter. Det overblik kan du bruge til at finde ud af, hvor meget du kan spare op, og om der er nogle punkter, hvor du har mulighed for at spare penge.

Som regel vil man lægge et budget, der giver et månedligt overblik over økonomien. Det vil sige, at du beregner dit forbrug ud på en månedlig basis. Selvom nogle regninger og noget indkomst måske sker kvartalsvis eller en gang om året, bør du alligevel medregne dem i budgettet, men hvor du udregner det månedlige beløb. Hvis du fordeler dit budget til både faste og variable udgifter jævnt over årets 12 måneder, vil du sørge for, at der altid er penge til dine udgifter, også selvom du betaler nogle på årlig basis.

Derudover er et godt råd at gå din kontooversigt for et helt år igennem, så du er sikker på at få alle udgifter med. Det vil samtidig skabe overblikket over dit generelle forbrug, og det vil gøre det nemmere at bestemme, hvordan det fremtidige budget så skal se ud.

Først skal du indsætte dine indtægter i regnearket. Som nævnt, bør du bruge dine indtægter efter skat.

Herefter finder du dine faste udgifter. Det gør du ved at gå din kontooversigt igennem i din netbank. Hvis flere af dine betalinger er tilmeldt Betalingsservice, kan du også se dem der. Husk at fordel det månedligt. Eksempelvis betaler du licens en gang om året, men i stedet for at skrive det årlige beløb på 1.353 kroner ind, skriver du i stedet det månedlige beløb på 113 kroner ind.

Til sidst skal du kortlægge dine variable udgifter. Det vil være dette step, som tager længst tid. Vi vil anbefale at du kategoriser dine variable udgifter, så du ved hvor mange penge, der går til hvad. Vend tilbage til afsnittet ‘indtægter og udgifter i dit budget’, hvis du vil se hvordan vi har kategoriseret de variable udgifter. Du finder også dine variable udgifter ved at kigge igennem din kontooversigt i din netbank. Husk på at få alle udgiftsposter med i dit budget.

 

Dit fremtidige budget

Nu har du et overblik over, hvordan du har brugt dine penge det sidste år. Det bør give dig en idé om, hvordan du gerne vil have, at dit fremtidige budget skal se ud. Sæt rammer for dine variable udgifter eller kig dine faste udgifter igennem for at se, om der er et sted, du kan spare penge ved at mindske udgiftsposten.  

Overvej hvilket beløb du gerne vil indsætte på en opsparing hver måned, og hvor mange penge du ønsker at bruge på ferier, tøj, gaver og så videre. Gør det gerne så realistisk som muligt ud fra, hvordan du tidligere har brugt dine penge. Hvis det ender med at blive et urealistisk budget, vil du få meget svært ved at overholde det.

Det vigtigste ved at lægge et fremtidigt budget er, at budgettet er i balance. Når du har skrevet de beløb ind, som du ønsker at have til rådighed til de forskellige udgiftsposter i løbet af en måned, skal det gerne alt i alt være under det beløb, dine indtægter er på. Ellers vil det betyde, at du bruger flere penge, end du får ind på kontoen.

Hvis du er gift, har fællesøkonomi eller er samlevende, kan I med fordel lægge et fremtidigt budget sammen, efter at I har kigget jeres økonomi igennem.

 

Sådan overholder du dit budget

Selvom budgettet er lagt, er det først bagefter at det hårde arbejde går i gang. Nu skal du nemlig overholde dit budget. For at undgå at overskride budgettet er der nogle enkelte tricks, du kan tage til dig:

  • Tjek ofte din konto.
  • Tjek dit budget kontinuerligt.
  • Brug en budget app.
  • Hold dig til en indkøbsliste.
  • Betal automatisk dine faste udgifter med Betalingsservice.
  • Kuvert-metoden.

Hav altid styr på hvordan du bruger dine penge ved at tjekke din konto. Gør det til en vane at tjekke den en gang om dagen, ugen eller hvad der lige passer dig. På den måde får du en bedre føling for din økonomi.  

Udover at tjekke din konto bør du også tjekke dit budget kontinuerligt. Har du overholdt budgettet? Er der nogle poster, som er sværere at overholde end andre? Kan du i virkeligheden lægge meget mere ind på opsparingen? Ret budgettet til ud fra hvordan du bruger dine penge.

Hvis du har svært ved selv at opretholde overblikket over, hvad du bruger dine penge på, kan du downloade en af de mange budget apps. En sådan app vil hjælpe dig med at holde øje med dit forbrug og budget. Ved at sætte nogle forbrugsrammer for dig selv som matcher dit budget, holder appen dig i hånden og sørger for, at du overholder dit budget.

Et af de steder hvor vi bliver allermest fristede til at overskride budgettet, det er, når vi er ude og handle i et supermarked. Lav en udførlig indkøbsliste og hold dig selv op på, at du udelukkende køber det, der står på listen.

Hvis du ikke allerede har det, vil vi anbefale at have så mange udgifter som muligt i Betalingsservice. Så er det meget nemmere at have styr på, at de faste udgifter bliver betalt,  fordi det sker helt automatisk.   

Det sidste råd til at overholde budgettet, er et råd som du måske har set i TV-programmet ‘Luksusfælden’. Det er nemlig kuvert-metoden. Det går ud på, at dele dit forbrug op i mindre bidder, da det så vel være nemmere at overskue og overholde. Når dine indtægter bliver overført til din konto, hæver du det hele. Så fordeler du pengesedlerne i kuverter, som du hver især giver et navn ud fra, hvad pengene må bruges til.

 

Derfor skal du lægge et budget

Alle bør lægge og have et budget at forholde sig til. Når du har lagt et budget vil du have et nemt og hurtigt overblik over din privatøkonomi. På den måde kan du undgå at havne i en dårlig økonomisk situation. Et budget hjælper dig nemlig med at spare op og sørge for, at der er penge til alt dit forbrug samt uforudsete udgifter eller situationer.

Det er særligt vigtigt at lægge et budget, når din livssituation ændrer sig. Din privatøkonomi afhænger nemlig af, hvor du er i dit liv. Når du flytter hjemmefra, når din indkomst stiger eller falder, når du får børn, et kæledyr, en bil eller andet bør du se dit budget igennem og rette det til.

Uden et budget kan du ende med at bruge flere penge, end du har. I sidste ende kan det udmønte sig i, at du bliver nødt til at optage et lån. Ikke fordi der er noget dårligt i at låne penge. Det er bare ærgerligt at skulle optage et privatlån, hvis du kunne have undgået det med et budget. 

Hvis du alligevel har brug for at låne penge, bør du gøre det med omtanke. Stol ikke blindt på din bank men undersøg markedet, og husk at optimere din situation, så du får det bedst mulige lån. Det kan du eksempelvis gøre med en medansøger, som fungerer lidt på samme måde som det at stille kaution i forbindelse med et lån.

Vi kan også hjælpe dig med at forbedre dit rådighedsbeløb, så du kan have mere luft i økonomien eller blot overføre mere til din opsparing. Det kan vi, hvis du i forvejen har optaget forbrugslån, billån, boliglån eller en anden lånetype. Hos Lendo kan du nemlig ansøge om et samlelån, hvor du samler dine lån i ét lån. Et samlelån er, hvor du indfrier dine eksisterende lån med ét nyt. Så undgår du at betale dyre renter til flere banker, men skal i stedet kun betale én rente til én bank.

Uanset hvad, vil vi anbefale dig at lægge et budget, så du har styr på din økonomi og dit rådighedsbeløb.

Schibsted